אולטרסאונד היריון

בדיקת אולטרסאונד הריון

בדיקת אולטרסאונד מאפשרת מעקב מקיף אחר התפתחותו של העובר וזיהוי מומים בשלבים מוקדמים של ההיריון, ככל הניתן.

בדיקות אלה יעילות הן למעקב שגרתי, והן למעקב היריון בסיכון גבוה.

מכשיר האולטרסאונד מבוסס על גלי קול בתדר גבוה, שאינם נקלטים באוזן האנושית, הנשלחים באמצעות מתמר (סורק ידני) אל העובר.

גלי הקול מוחזרים ונקלטים במתמר, ולאחר מכן מתורגמים בעזרת תוכנת מחשב לתמונה דו-ממדית של העובר, הכוללת איברים ומערכות שונות בגוף, המוצגת בזמן אמת על מסך.

כיצד הבדיקה מתבצעת בפועל?

את בדיקות האולטרסאונד ניתן לבצע בגישה בטנית או נרתיקית (וגינלית). כאשר הבדיקה מתבצעת בחודשי ההיריון הראשונים, לרוב נעדיף את הגישה הנרתיקית, המאפשרת קבלת תמונה ברורה ואיכותית יותר. בחודשי ההיריון המתקדמים, הבדיקה מתבצעת בגישה בטנית לרוב. דופן בטן עבה וצלקות של קיסרי עשויות להפחית את איכות התמונה המתקבלת.

ראשית מורחים ג׳ל אולטרסאונד שקוף על גבי הבטן. הג’ל הוא על בסיס מים והוא מסייע בהחלקת המתמר על פני העור ובקבלת תמונה איכותית יותר. באמצעות המתמר עוברים על פני הבטן לצורך סריקת אזורים שונים בעובר.

אם הבדיקה נעשית בגישה הנרתיקית, על המטופלת לרוקן את שלפוחית השתן לפני הבדיקה.

בדיקת האולטרסאונד עצמה מתבצעת בשכיבה על מיטת בדיקה גינקולוגית, בעזרת מתמר וגינלי (נרתיקי), בעל צורה מוארכת וצרה. המתמר מחוטא היטב לפני הגעתה של המטופלת למיטת הבדיקה, והוא מכוסה בכיסוי סטרילי חד-פעמי.

במהלך הבדיקה, מורחים את ג׳ל האולטרסאונד על הכיסוי הסטרילי, המסייע בהחלקתו של המתמר אל תוך הנרתיק. המתמר הווגינלי מוחדר בעדינות – ורק כאשר המטופלת חשה נינוחה מספיק. מומלץ מאוד להרפות ולנשום בעת ההחדרה הראשונית.

גם בגישה הנרתיקית המתמר שולח גלי קול וקולט את הגלים המוחזרים, המתורגמים באמצעות תוכנת מחשב לתמונה של האזור הנסרק.

בדיקת אולטרסאונד בתלת-ממד

אולטרסאונד תלת-ממדי מבוסס על מערכת מתקדמת, המייצרת תמונה תלת-ממדית של העובר בזמן אמת. המערכת אוספת תמונות דו-ממדיות רבות ומהן בונה תמונה תלת-ממדית, בעיקר של פני השטח החיצוניים של העובר.

בדיקת אולטרסאונד בתלת-ממד אינה הכרחית לצורך ביצוע סקירת מערכות העובר, מפני שבדיקה זו אינה מראה איברים פנימיים של העובר. במצבים מסוימים לא ניתן לבצע תלת-ממד, בעיקר בשל תנוחת העובר, למשל כאשר פניו צמודים לדופן הרחם או כאשר העובר “מסתכל” למטה ולא למעלה.

ד״ר טל וייסבאך לשירותך
השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם