סקירת מערכות שלישית היא בדיקת אולטרסאונד המקובל לבצע בין שבוע 30 לשבוע 32 להיריון. מטרתה לאבחן ליקויים המתבטאים בעיקר בשלב זה, כגון מומי מוח ועיכוב גדילה. דוגמאות נוספות לליקויים הנוטים להתבטא בשליש השלישי להיריון כוללות:
בדיקה זו רלוונטית לכל אחת. גם לנשים בסיכון נמוך, המעוניינות לוודא תקינות בשלבים המאוחרים של ההיריון וגם לנשים בסיכון גבוה להמצאות מום, כגון היסטוריה משפחתית למום מסוים, או שינויים גנטיים בעובר העשויים להתבטא במום.
בתום הבדיקה, ד״ר וייסבאך תייעץ לגבי המשך הבירור ודרכי הטיפול, בהתאם לממצאים שעלו במהלכה.
חשוב לציין כי הסקירה השלישית היא בדיקה משלימה המיועדת למעקב, והיא לא מחליפה את הסקירה המוקדמת או המאוחרת.
“אמנם הסבירות למצוא מום כעת לאחר שתי סקירות תקינות הוא קטן מאוד. אבל לעתים רחוקות (וטוב שכך), מגלים הפתעות לא נעימות. סקירה שלישית תעניק לכם שקט נפשי לדעת שהעובר גדל ומתפתח באופן תקין. בנוסף לכך, זו הזדמנות נוספת לראות את העובר, שכן בשלב הזה יעברו כבר חודשיים מאז הסקירה המאוחרת, ויוותרו עוד חודשיים לפני שתוכלו לחבק ולנשק את הרך הנולד”.
לקבלת הסבר על הטכניקה של בדיקת האולטרסאונד לחצי כאן
סקירת מערכות שלישית היא בדיקה הסוקרת ברמת דיוק גבוהה את מערכות העובר. עם זאת, יש לה גם מגבלות העשויות למנוע סקירה מלאה של כל איברי העובר, בעיקר בשל תנוחת העובר, חוסר יכולת להזיזו, וכן המיעוט היחסי במי השפיר האופייני לשלב זה של ההיריון. לצד זאת, יש לזכור כי הבדיקה מספקת מידע חיוני על האנטומיה של העובר ועל התפקוד השלייתי.
לא, סקירת מערכות שלישית אינה מסוכנת לא לעובר ולא לאם. חשוב לדעת כי אף בדיקת אולטרסאונד היריון אינה מסוכנת, מאחר שהמכשיר לא פולט קרינה. כמו כן, הלחץ המופעל על הבטן במהלך הבדיקה לא מסכן את העובר.
רוב הבדיקה מתבצעת בגישה בטנית והיא לא צפויה לכאוב. את המוח של העובר לרוב נרצה לבדוק בגישה וגינלית, ואז עשויה להופיע תחושת אי-נוחות ולחץ ברמה מסוימת. אם הבדיקה כואבת, אנא שתפי אותי.
התוצאות מתקבלות בתום הבדיקה.