שקיפות עורפית

(Nuchal Translucency)

שקיפות עורפית היא בדיקת אולטרסאונד, המתבצעת בין השבוע ה-11 לשבוע ה-14 של ההיריון (עד השבוע ה-13 ו-6 ימים להיריון, ליתר דיוק).

מטרתה של הבדיקה היא להעריך את הסיכון הסטטיסטי של העובר לתסמונת דאון. 

השיטה מבוססת על מדידה של כמות הנוזל המצטבר בעורפו של העובר. בכל היריון, עד השבוע ה-15 מצטברת שכבת נוזל מתחת לעור, בעורף העובר. כמות משמעותית וחריגה של נוזל עשויה להצביע על תסמונת גנטית בעובר, בעיקר תסמונת דאון, או על מומים מבניים שונים.

במהלך בדיקת שקיפות עורפית נמדדים שני פרמטרים חשובים: 

עובי שכבת הנוזל בעורף העובר(NT- Nuchal Translucency), ואורכו של העובר, מקצה ראשו ועד לקצה עמוד השדרה(CRL- Crown Rump Length). שני המדדים הללו, יחד עם גילה של המטופלת, מוכנסים לנוסחה המחשבת את הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון אצל העובר. 

התשובה המתקבלת היא הסיכון שלעובר יש תסמונת דאון. זה מוצג כשיעור הנע בין 1:2 (הסיכון הכי גבוה), ל-1:10,000 (הסיכון הכי נמוך). 

חשוב לציין ששלילה מוחלטת של בעיות גנטיות מתאפשרת אך ורק על ידי בדיקות גנטיות, המבוצעות על דגימה שנלקחת בסיסי שליה או בדיקור מי שפיר.

שקיפות עורפית לרוב מתבצעת בגישה בטנית, אלא אם כן לא ניתן להדגים את עורף העובר באופן מספק דרך הבטן, ואז הבדיקה תבוצע בגישה וגינלית.

הבדיקה אורכת לרוב כרבע שעה.

בתום הבדיקה, ד״ר וייסבאך תייעץ לגבי המשך הבירור ודרכי הטיפול, בהתאם לממצאים שיעלו במהלך הבדיקה.

“מדובר בבדיקה מאוד מהנה, שכן בבדיקה הזו העובר מתחיל לקבל צורה של תינוק. יש לו ידיים ורגליים והוא זז בחלל הרחם. ניתן אפילו לשמוע את קולות הלב שלו. מניסיוני, שקיפות עורפית זו בדיקה מאוד מרגשת”.

לקבלת הסבר על הטכניקה של בדיקת האולטרסאונד לחצי כאן

שאלות נפוצות

שקיפות עורפית היא בדיקה סטטיסטית – ולא אבחנתית. המשמעות היא שהתשובה המתקבלת היא לא חד-משמעית, אלא רק מידת הסיכון לתסמונת דאון. למשל: סיכון של 1:1000 משמעותו שהסיכוי הסטטיסטי לתסמונת דאון בעובר הוא אחד מתוך אלף הריונות. שלילה מוחלטת של בעיות גנטיות נעשית אך ורק על ידי דגימה גנטית, הנלקחת בסיסי שליה או בדיקור מי שפיר. שילוב של שקיפות עורפית עם סקר ביוכימי, הנלקח מדם האם, מאפשר להגיע לרמת דיוק של 85% בהערכת הסיכון הסטטיסטי לתסמונת דאון.

לא, בדיקת שקיפות עורפית אינה מסוכנת לא לעובר ולא לאם. למעשה, אף בדיקת אולטרסאונד היריון אינה מסוכנת, מאחר שהמכשיר לא פולט קרינה. כמו כן, הלחץ המופעל על הבטן במהלך הבדיקה אינו מסכן את העובר.

התוצאות מתקבלות כבר בתום הבדיקה.

לרוב הבדיקה מתבצעת בגישה בטנית והיא לא תכאב כלל. כאשר היא מתבצעת בגישה וגינלית, עשויה להופיע תחושת אי-נוחות ולחץ ברמה מסוימת. אם את חשה כאב במהלך הבדיקה, אנא שתפי אותי.

בבדיקת שקיפות עורפית ניתן לתת הערכה ראשונית בלבד בנוגע למין העובר. ניתן יהיה לדעת באופן ודאי את מין העובר רק בסקירת המערכות המוקדמת.

ד״ר טל וייסבאך לשירותך
השאירו פרטים ואחזור אליכם בהקדם